Forside   Profil    IT sikkerhed    Søgemaskineoptimering    Reference    Ressourcer

 

Midlertidige links: vidensbank

Bufferzone

sådan sikre du din private computer

I de sidste par år, er der rigtig mange der har fået øje på at sikkerhed også har betydning for private mennesker og man kan i diverse fore rund omkring på nettet se mere eller mindre desperate spørgsmål og posts fra folk der er blevet hacket, har fået virus eller spyware eller andet snavs som de dels vil have fjernet og dels vil kunne sikre sig mod i fremtiden. Denne artikel giver nogle bud på mange af de væsentligste faktorer når vi taler om sikkerhed på den enkelte maskine, hvad enten denne maskine er privat eller står i en virksomheds net.

Fornuftige valg og fravalg af software og systemer.

En computer uden systemer har ingen mening, men det er meget væsentligt at tænke sig om, når man vælger system og når man vælger hvilke programmer der skal installeres. Nogle programmer er meget væsentlige at have med, fordi de hjælper med til at sikre computeren, andre er meget væsentlige at fravælge fordi de udgør et massivt sikkerhedsproblem.

Hvis vi starter med styresystemer er det helt generelt sådan at jo nyere systemet er jo bedre er sikkerheden også. Hvis du f.eks. står mellem valget af XP home eller XP pro, så er pro versionen det bedste valg, da den bl.a. indeholder flere sikkerhedsrelaterede, du skal dog ikke hovedkulds altid have helt nye styresystemer, da de indeholder huller og fejl der endnu ikke er rettet. En XP pro med service pack 2 og alle opdateringer er et ganske fornuftigt valg.

Styresystem

Når du så installerer dit styresystem, så overvej om det er nødvendigt at installerer alt. Har du f.eks. brug for spillene, skal du have messenger med osv osv. Skal du ikke bruge ting, så lad være med at installerer den. Jo mindre kompliceret dit system er jo færre huller til hackere og andet skidt.

Lad os så kikke på de programmer der potentielt udgør et problem, og som man altid enten skal fravælge eller gøre noget aktivt for at sikre.

Kommunikationsprogrammer

Alle former for kommunikationsprogrammer er potentielt farlige. Om vi taler Skype, ICQ, MSN Messenger eller andre former for chat/ IRQ/instant messinging programmer, så er de lavet til at kommunikerer ind og ud og de lytter og taler aktivt ud på nettet og ofte annoncerer de også tilstedeværelse via forskellige servere og services. Disse programmer gør dig synlig og giver hackere og andre folk muligheder for at komme ind. Flere at disse programmer har deres helt egne vira og spyware der følger med hvis du ikke passer på. Undlad disse programmer hvis du kan og skal de på så gør noget ud af at sikre dem.

Servere

Det ligger i ordet server, at her har vi noget der skal betjene (to serve). Alle servere udgør en potentiel risiko og jo mere udadvendte og avancerede/komplicerede de er jo større er risikoen. Web-, Mail-, og FTP servere betegnes direkte som usikre tjenester, fordi disse har så mange muligheder for en evt. hacker. Disse servere, og andre der bruges til kommunikation ud og ind, placeres med stor fordel i det man kalder Demilitariseret Zone (DMZ) hvor de dels kan beskyttes bedre og hvor man kan begrænse skaderne, hvis de hackes, får virus eller andet snavs.

Fjernadministrations programmer

Fjernadministrationsværktøjer, hvad enten vi taler om Windows fjernskrivebord, PCAnywhere, VNC, dameware eller andre af samme type udgør altid en massiv trussel mod et system. Når en hacker angriber en maskine er det jo netop fjernadministration vi taler om, han ønsker at kunne administrere brugere og rettigheder samt kunne anvende maskinens ressourcer med administrator rettigheder. Dette kræver et værktøj til fjernadministration. Hvis du allerede har installeret et sådant værktøj, så slipper hackeren for besværet med at få lagt et sådant op på maskinen, han kan bare bruge det er er. Skal du anvende den slags værktøjer, så brug de indbyggede sikringsforanstaltninger de fleste af dem har, brug VPN hvis du har den mulighed og lad forbindelsen gå igennem en ordentlig firewall så du kan sætte yderligere sikkerhed på.

Fil deling og peer to peer programmer

Fil delingsprogrammer som Kazaa, emule og limewire samt andre variationer af slagsen skal man også være meget varsomme med. Især opsætningen kan gøres mere eller mindre sikkert. Uden at vi skal komme ind på lovgivning og pirat kopiering overhoved, så virker disse programmer dels ved at du deler et stykke af tid system ud til andre og at du giver disse adgang til dit system. Du åbner dig ud mod nettet og giver adgang, samtidig med at filer du ikke har 100% kontrol med og tiltro til får adgang til dine diske. Du kan få både vira, spyware, trojanske heste og meget andet ondsindet snavs ind på din maskine den vej. Det at du deler dine ressourcer ud, giver et særligt problem. Der er masser af eksempler i alle de ovennævnte programmer, hvor folk helt ukritisk har delt hele deres drev ud. Dette betyder at andre helt uden problemer kan downloade deres password filer og sikkerhedsopsætning, hvorefter der er fuld adgang til maskinerne. Lad være med at anvende disse programmer hvis du kan og skal du bruge dem, så tænk dig grundigt om og afinstaller når du er færdig.

Helt almindelige programmer, Office pakker, spil og andet

Her gælder samme forhold. Installer det du skal bruge, vælg de nyere versioner, afinstaller når du ikke mere skal bruge dem og installer så få af dem som du kan komme af sted med.

Sikkerhedsprogrammer, ting du skal have

Der findes en række programmer som du med fordel kan installerer fordi de faktisk hjælper og forbedre sikkerheden. Den vil vi her gennemgå lidt overordnet.

Virus beskyttelse, antivirus software

Du skal have en virus scanner/cleaner på din maskine, den skal være rimelig ny, fuldt opdateret og fra en rimelig anset fabrikant. Man ser tit spørgsmålet ”Hvad er den bedste virus scanner” og det spørgsmål kan man faktisk ikke svare på, da det hele tiden ændre sig. Den scanner der i denne uge er verdens bedste, har måske et alvorligt hul i næste uge. Hvis man vælger antivirus software fra en rimelig anerkendt fabrikant, der opdaterer sine virusdefinitioner ugentligt mindst og har et fornuftigt rygte, så går man det meste af tiden ikke helt galt i byen.

Anti Spyware software

Spy- og malware er en hel verden for sig, og der findes talrige værktøjer af svingende kvalitet og brugervenlighed. Området ændre sig hastigt og hvis du ikke beskæftiger dig med det dagligt, så kan du ikke regne medat være helt up-to-date. Der findes flere fora på nettet hvor du kanfå hjælp, f.eks. eksperten.dk og spywarefri.dk. Her er der mennesker der ikke laver andet og som gerne og gratis hjælper dig med at komme af med skidtet samt anbefaler hvad der er hot lige nu. Kik forbi disse fora jævnligt, flere af dem har pakker liggende til download så du har bedst mulige beskyttelse

Firewall

Alle maskiner bør have en personlig firewall installeret og desværre er den firewall, der er indbygget i XP stadig ikke helt god nok til at løse opgaven. Hav den endelig slået til, den skader ikke, men stol ikke kun på den. Der findes et antal udmærkede alternativer, både gratis og købe, som med stor fordel kan anvendes. Læs i de forskellige fora og i de PC magasiner der anmelder den slags når du skal vælge.

Også videre

Ud over ovennævnte findes der et vælg af forskellige værktøjer der giver forskellige former for sikkerhed, registreringsdatabase cleaners, backup utilities, overvågningsprogrammer, up- og download-målere og meget meget mere. Du vil kunne finde både anbefalinger og beskrivelser i de ovennævnte fora.

Alternative valg af software.

Der findes alternativer til meget af den standard software som folk installerer og anvender uden at skænke det nærmere tanker. I stedet for at anvende f.eks. Internet Explorer og Outlook, kan man f.eks. vælge det udmærkede alternativ Mozilla Firefox, Thunderbird og Sundbird. Disse giver i praksis bedre sikkerhed end deres Microsoft brødre og funktionaliteten er i mange tilfælde bedre da de alle giver mulighed for brug at tredjeparts extentions. Faktisk kan man finde alternativer for næsten alt, hvis man giver sig tid til at lede, jeg nævner her nogle få. Open Office i stedet for Officepakken, GNUPg eller PGP i stedet for XP’s indbyggede kryptering. Linux i steder for Windows og så videre. Vælg bevidst og med åbne øjne, i stedet for bare at tage det fabrikanten har standard installeret fra starten.

Opdatering er alfa og omega

Alle programmer har potentielle problemer og huller der kan udnyttes til grimme ting, derfor er det også meget vigtigt at man følger med og opdaterer sine forskellige systemer efterhånden som rettelser, hotfixes og updates kommer fra producenten. Det er her vigtigt at man husker at kontrollerer ALT, Styresystemet, Office pakker, Sikkerhedsprogrammerne, DVD brænder programmet alt det der er installeret på dine systemer. Hvis du har andet i dit net, f.eks. en router, printserver, accesspoint eller en switch, for blot at nævne nogle få muligheder, så skal disse enheder også kontrolleres og hvis der er mulighed for det skal de også opdateres. Langt de fleste hacks der bliver gennemført, foregår via gamle sårbarheder, der har været kendt i måneds- til årevis og som har kunne fjernes via opdateringer og pacthes der har været ude lige så længe. Disse opdateringer er så ikke lige blevet installeret, af forskellige årsager og nu er en hacker løs i vores netværk. HUSK DET.

konfiguration og opsætning.

Konfiguration og opsætning er et andet meget almindeligt problemområde, der med fordel kan ofres lidt ressourcer på. En simpel ting som at ændre default brugernavne og passwords glemmes meget ofte og du kan finde i tusindevis af eksempler på routere, web løsninger, applikationer, maskiner og andet, hvor man uden problemer kan logge på via default brugernavne og password, der er frit tilgængelige vir google. Og i mange tilfælde kan de sårbare sites også findes i google hvis man ved hvordan man skal søge. Det kan du læse noget om i artiklen. Google! Hackernes værktøj nr. 1.

Hvordan du sætter en Windows maskine sikkert op, er der skrevet mange og lange vejledninger om bl.a. på http://www.nsa.org og http://www.microsoft.com/security. Disse vejledninger er gode, men ofte meget omfattende og faktisk altid på engelsk, lige som de mange gode bøger der findes om emnet. Der er nogle enkle ting du kan gøre for at give et vist minimum af sikkerhed:

- Gæste kontoen skal disabeles - Administrator kontoen skal omdøbes - Du bør have NTFS filsystemet på alle dine diske - Dine passwords skal være på mindst 10 karakterer, indeholde store og små bogstaver, tal og specialtegn og ordet må ikke findes i en ordbog - Brug en almindelig bruger når du selv er på, log kun på som administrator, når der er specifikt brug for det.

Vær forberedt.

Hvis man skal have en chance for at opdage at der er noget galt, så er man nødt til at vide hvordan tingene ser ud, når alt er i orden. I militærkredse hedder dette normalbilledet og det er afvigelser fra normalbilledet man kikker efter, når man ønsker at afsløre når nogen har gang i noget de ikke skal. Når vi taler IT sikkerhed, kanles dette normalbillede ofte baselining og er faktisk helt det samme, nemlig en base linie som man kan sammenligne med. Du bør også lave en baselini, så du kan vende tilbage til denne, når du vil kontrollerer om der er noget galt, dette kunne f.eks. indeholde:

Hvilke processer kører på den helt rene nyinstallerede maskine. Du vil nu kunne identificere processer der måske ikke bør køre. Husk at alle programmer starter processer op og husk at dokumenterer nye programmers processer.

Hvilke services er startet på din maskine. Du vil i det hele taget kunne opnå en bedre sikkerhed ved at gennemgå dine services kritisk, og sørge for at kun de services der skal køre er startet, husk at det at en services er stoppet kan være lige så slemt som det at en ny og ukendt service er startet.

Gem din registreringsdatabase som fil på en CD (Det skal være en færdig brændt CD, der jo ikke kan ændres). Ved at have den rene registreringsdatabase liggende som en fil, får du mulighed for at sammenligne den rene med den mistænkelige database fil. Du kan bruge Word til denne process, fordi word indeholder en mulighed for at sammenligne dokumenter. Du kan vir words korrektur linial hoppe fra ændring til ændring og på den måde se hvad der sker.

Lav en HijackThis logfil og gem den, så vil du efterfølgende kunne se hvad du har fået af spyware og andet snavs. Du bør med jævne mellemrum lave kontrollen og brug den oprindelige fil som sammenligningsgrundlag.

Noter fildata på udvalgte filer og gem dette.Når en hacker ligger et rootkit ind på din maskine, så vil han ofte udskifte vigtige programmer, men nye versioner, der ikke kan vise at han er til stede på maskinen, det kunne f.eks. være task manageren, så den ikke viser hackerens processer og programmer, user manageren, så den ikke viser de brugerkonti han har oprettet, det kunne være netstate så den ikke viser hans forbindelser ud og så videre. Hvis du har noteret versionsnummer, installationsdato, størrelse osv osv, så vil du kunne opdage når disse filer er blevet ændret, der kan sagtens være andre filer der kunne være interessante, lidt afhængig af hvilke sikkerhedsprogrammer du ellers har installeret. Husk at de noterede oplysninger kan ændre sig når du opdaterer dine systemer. Du kan også overveje at tage en MD5 hashværdi af alle filerne, så vil du kunne se hvis der er ændret bare en bit i koden.

Der er sikkert flere ting du kan dokumenterer som baseline og dermed lette både opgaven med at identificerer at der er sket noget og med at vende tilbage til normalen. Det eneste denne sikkerhedsprocedure koster er tid, du har alle nødvendige programmer.

Loggin og audition

Alle computersystemer har mulighed for at logge og overvåge, mange systemer har ikke dette slået til fra starten, fordi det kræver lidt ressourcer og fordi folk ikke kikker i disse logs alligevel. Der er meget sikkerhed vundet ved at ofre lidt til på dette emne, husk at når vi taler Windows så skal auditing slås til for at Windows Logger (dette gøres under de lokale sikkerhedspolitikker). Husk også at kikke på din log jævnligt, det vil ofte være din eneste mulighed for at opdage at der er noget i gang, så du kan gøre noget inden det går galt. Der findes Intrusion Detection Systemer (IDS) der kan alarmerer dig når der er mistænkelige ting i gang, men disse kræver at du ofre lidt tid på at sætte dig ind i tingene og de vil ofte til at starte med give rigtig mange falske alarmer indtil de er ordentligt justeret.

Opfør dig pænt og ordentligt.

Rigtig mange sikkerhedsproblemer opstår fordi en eller flere brugere har gjort noget rigtig dumt og ikke tænkt sig om. Lad være med at dobbeltklikke på ikoner du ikke er sikker på hvad er , lad være med at åbne mails fra personer du ikke kender, lad være med at åbne vedhæftede filer du har modtaget i mails hvor du ikke ved hvad filer indeholder, Tænk dig om når en dialog boks beder dig om at trykke OK eller JA og kan du lukke tingene ned med en Alt + F4 eller via en kryds ikon i øverste hjørne, så gør det, alternativt luk boksen fra task manager.

Med omtanke og sund fornuft kommer du meget langt og det er for det meste helt gratis.

Læs mere om IT sikkerhed her:

IT sikkerhed - Sådan sikre du din PC
IT sikkerhed - Sikkerhed i dybden
IT sikkerhed - Eksempel på Instruks for anvendelse af Internettet. Sikkerhedspolitik
IT sikkerhed - Baselining forudsætningen for meget

IT sikkerhed - Gode råd om valg af passwords
IT sikkerhed - Fysisk Sikkerhed
IT sikkerhed - IT sikkerhedscertificeringer

IT sikkerhed - IT sikkerhedsuddannelse
IT sikkerhed - Firewall regler
IT sikkerhed - Firewall typer

IT sikkerhed - Sårbarhedsanalyse
IT sikkerhed med VMWare
IT sikkerhed - Netværksudstyr forklaret
IT sikkerhed - Pressehåndtering

Læs mere om Trådløs IT sikkerhed her:

IT sikkerhed - Trådløs sikkerhed
IT sikkerhed - Brug Trådløse Hotspots sikkert

Læs mere om Computer Forensics her

Computer Forensics - Den Grundlæggende del

Læs mere om Windows Registreringsdatabase her

Grundlæggende Windows Registreringsdatabase
Arbejd med Windows Registreringsdatabase
Hacking af Windows Registreringsdatabase

Læs også disse serier

Søgemaskineoptimering
Søgemaskinepositionering
Søgemaskinemarkedsføring
Webpromotion
IT sikkerhed

Hacking
Google
SEO Blackhat Techniques


Kontakt Os

Bufferzone.DK
C.F:Richsvej 90
2000 Frederiksberg
Denmark

e-mail
info@bufferzone.dk



Zones

- GraficZone
- ScriptZone
- LinkZone
- BannerZone











FocusZones

- webpromotion
-
søgemaskineoptimering
-
søgemaskinepositionering
- Søgemaskine
  markedsføring

- google

- SEO
- Hacking
-Google

Copyright 2006 BufferZone.dk. All Rights Reserved.
Legal Stuff, BufferZone dedication, Testimonials, Privacy Policy.



 
IT sikkerhed, sådan sikre du din private computer med bufferzone.dk IT sikkerhed, sådan sikre du din private computer med bufferzone.dk IT sikkerhed, sådan sikre du din private computer med bufferzone.dk IT sikkerhed, sådan sikre du din private computer med bufferzone.dk IT sikkerhed, sådan sikre du din private computer med bufferzone.dk